Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Eιμαστε αρρωστουληδες...!!!

Εχω πολλες μερες να γραψω κατι,απο την προηγουμενη Τεταρτη τα μεσανυχτα αρρωστησε ο Κωνσταντινος μου με εμετο και διαρροια μεχρι το ξημερωμα.Και μεχρι σημερα εχει διαρροια 1 εως 3 φορες την ημερα.Προσπαθουμε να το ξεπερασουμε χωρις φαρμακα και βλεπουμε.Μετα ακολουθησα εγω με πονο στο στομαχι μονο ευτυχως και  απο προχθες ειναι αρρωστος και ο μπαμπας της οικογενειας,οι πιο καλοι αρρωστοι πατερας και γιος,χωρις γκρινιες και παραπονα υπομενουν σιωπηλα!Α και εχθες εκανα δυο εμβολια του Μαριου και το απογευμα εκανε 1 φορα διαρροια και 1 σημερα.Ελπιζω να το περασει ετσι ανωδυνα γιατι εχουμε κανει εμβολιο του ροτατοιου,βλεπουμε.Προπαντων ψυχραιμια....και ας πουμε δυο λογακια για την ιωσουλα μας.....
ΓΑΣΤΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις συχνά παρουσιάζονται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό και κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος και ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται ο ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα συνηθέστερα αίτια είναι: σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο και καμπυλοβακτηρίδιο. Ενώ για τις μη αιμορραγικές κενώσεις τα συνηθέστερα αίτια είναι ιοί και κυρίως ο ιός Rota. Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα ) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα. 

Χρόνος επώασης και διάρκεια.

Πόσος είναι ο χρόνος επώασης; 
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της νόσου. Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη λοίμωξη. Στη σιγκέλα για παράδειγμα είναι 16-72 ώρες, στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες 4-48 ώρες. Τα παράσιτα όπως η Gardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης(1-2 βδομάδες). 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερική λοίμωξη και από το ίδιο το παιδί. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Για τις περισσότερες βακτηριακές και ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Οι γαστρεντερίτιδες από παράσιτα θεραπεύονται με αντιπαρασιτικά φάρμακα. 

Μετάδοση και προφύλαξη

Πώς μεταδίδονται; 

Οι γαστρεντερίτιδες είναι μεταδοτικές. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού, καθώς επίσης και μέσω μερικών κατοικιδίων ζώων. 

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί; 
· Συχνό πλύσιμο χεριών και κυρίως μετά την επίσκεψη στο αποχωρητήριο και πριν από το φαγητό. 
· Σωστός καθαρισμός του μπάνιου. 
· Το φαγητό και το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει το μικρόβιο. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό. 
· Καλή ψύξη και καλό ψήσιμο των κρεάτων. 
· Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά απο πλανόδιους ή πωλητές του δρόμου διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην είναι ελεγχόμενα. 
· Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισης τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας. 


Πότε θα καλέσετε τον παιδίατρο σας;

· Καλέστε τον παιδίατρο σας όταν το παιδί σας παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους και έντονο κοιλιακό άλγος. 
· Εάν τα κόπρανα του παιδιού σας περιέχουν βλέννα ή αίμα. 
· Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας όταν το παιδί σας φαίνεται αφυδατωμένο. 

Απλά σημεία αφυδάτωσης: 

· Στεγνά χείλη και γλώσσα 
· Ωχρό, ξηρό δέρμα 
· Μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια. 
· Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα. 
· Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα). 

Θεραπεία στο σπίτι.
Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού σας μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ (Δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία). Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

ΠΗΓΗ : http://www.pediatros.com

Το εμβόλιο κατά της παιδικής γαστρεντιρίτιδας :
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=1510

18 σχόλια:

  1. Ξέρω ανησυχείς ετσι ειναι η μανούλες!!
    Περαστικά και γρήγορα θα τρέχει πάλι.
    Καλό βράδυ σας εύχομαι φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. περαστικα στο αγγελουδι σου γλυκια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lourdi moy εδω στο νησι εχουμε ελλειψη παιδιατρου,αυτο απο μονο του ειναι ανησυχιτικο.Αλλα απο την αλλη εχω μαθει να ειμαι ψυχραιμη κ να γινομαι εγω κ ο μπαμπας τους ''γιατροι'' ,δεν εχουμε αλλη επιλογη.Απλα τα βλεπεις που υποφερουν κ δεν μπορεις να τα βοηθησεις κ εκει στεναχωριεμαι.Φιλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοκκινο φουστανι σε ευχαριστω πολυ.φιλια κ σε σενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περαστικά σας! Πολύ χρήσιμο ποστ. Ψυχραιμία μανούλα και κουράγιο...Θα συνέλθουν τα παλικαράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρεββεκα μου περαστικα σας.Αλλα τι σου ειναι αυτες οι ιωσεις.Μολις μπουν στο σπιτι να παρελασουν απο ολα τα μελη του σπιτιου.Μην αφησουν κανενα.Οντως η ελλειψη παιδιατρου ειναι ανησυχητικο.Σας ευχομαι γρηγορη αναρρωση κοπελα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. marina,newagemama καιLiViLaVi σας ευχαριστω.Τελικα κολησε και ο Μαριος σημερα.Οχι που θα την γλυτωνε.Φιλια γλυκα σε ολες και παλι ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρεβεκα! και εγω στη Κεφαλλονια μεγαλωσα και ξερω.. ελπιζω σημερα να ειναι το παιδι σου πιο καλα.
    Σας φιλω και καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά, περαστικά. Εδω τώρα άρχισε αυτή η επιδημία σε μερικά σχολεία και μάλιστα τα έκλεισαν.

    Το ευχάριστο είναι ότι τα παιδιά συνέρχονται γρηγορότερα από τους ενήλικες. Ηλεκτρολύτες έχει το 7up να τους δίνεις κάθε λίγο και λιγάκι κι όσο θέλουν.

    Ελπίζω να ξημερώσετε τελείως καλά. Να μου τα φιλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περαστικούλια σας Ρεβέκκα και υπομονή μέχρι να περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περαστικούλια σας Ρεβέκκα μου. Βλεπω και φέτος η γαστρεντερίτιδα χτυπά ανελέητα. Τι να κάνουμε,θα το υποστούμε με υπομονή.
    Πολλά φιλιά για γλυκιά ανάρρωση σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρεβεκα μου ελπιζω..να ειναι ολα πιο καλα!!!
    Σε φιλω και καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. lourdi μου σε ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον.σημερα ειμαστε καλα και καναμε ολη μερα βολτες.φιλακια να εισαι καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Evie μου γλυκεια αν σου πω οτι σε νιωθω σαν δικη μας γιαγια(που καθε αλλο εισαι νεοτατη)θα το πιστεψεις?ας μην σε γνωριζω προσωπικα εκπεμπεις μια ζεστασια μεσα απο το γραψιμο σου...ειμαστε καλα σημερα και ολη μερα γυριζαμε...φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τζενακι μου ευτυχως περασε,αλλα επειδη ειναι η πρωτη μας χρονια στον παιδικο σταθμο ειμαι ετοιμη για πολλες ιωσεις ακομα.φιλια στα διδυμακια...και σε εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mamma el ευτυχως δεν ειχαμε πυρετο οπως αλλα παιδακια απλα κρατησε πολλες μερες.Ευτυχως ομως περασε και αυτο.φιλακια πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Ρεβέκκα μου!Πως είσαστε σήμερα?Ελπίζω καλύτερα!

    Πέρασε από εδω να παραλάβεις το δωράκι σου!

    http://didimakia2009.blogspot.com/2010/11/blog-post_07.html

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Free Counters